Uitvoering van een herontdekt manuscript

Bernhard Antoine Pothast

De uitvoerenden

Véronique Meuffels - sopraan

Véronique MeuffelsVéronique Meuffels

De sopraan Véronique Meuffels voltooide met succes de opleidingen Algemene Muzikale Vorming en Orthopedagogische Muziekbeoefening aan het Conservatorium te Maastricht.

Al tijdens haar opleiding sloeg Véronique bewust de weg in van het pedagogisch verantwoord gebruik van de zangstem. Zij kreeg zangles van Peter Kokkelmans, volgde lessen koordirectie bij Annie Jansen en Jos Besselink en deed daarnaast veel koorervaring op als lid van het ‘Maastrichts kamerkoor’ en ‘Studium Chorale’.

Na haar studie besloot Véronique solozang te gaan studeren bij het zanginstituut Vocaal totaal van Annemie Vallino-Ravetta, door wie ze gevraagd werd om deel te gaan uitmaken van het solistenensemble ‘Consorsio Manuel Garcia’. Hiermee geeft ze invulling aan opera producties, sacrale concerten alsmede lied recitals in binnen- en buitenland.

Als soliste wordt Véronique steeds vaker geëngageerd. Zo maakte ze op uitnodiging van het Limburgs Projectkoor een concertreis door de Verenigde Staten waar ze oa. zong met het London’s Symfony Orchestra. Verder is ze een veelgevraagd soliste bij diverse mannenkoren, harmonie orkesten en fanfares uit de regio.

Voor meer informatie: www.veroniquemeuffels.nl

 

Annemie Vallino-Ravetta - mezzosopraan

Annemie Vallino-RavettaAnnemie Vallino-Ravetta 

De mezzosopraan Annemie Vallino-Ravetta studeerde solozang en opera aan het conservatorium te Maastricht en sloot deze studie met goed gevolg af. Aansluitend verfijnde ze haar zangtechniek bij o.a. Caroline Watkinson en Sonja van Lier. Regelmatige bijscholing houdt haar up-to-date.

Ze was erg succesvol tijdens concerten in Duitsland, België, Engeland, Zweden, Oostenrijk, Italië en Polen. In eigen land was en is ze een graag gevraagde soliste. Ze werkte o.a. samen met het Limburgs Symfonie Orkest, Florilegium Musicum, het Kerkraads Symfonie Orkest, harmonie orkesten, blazersgroepen en strijkersensembles en ze soleerde bij veel koren uit de regio en daarbuiten.

Annemie is reeds meer dan 25 jaar directeur en zangcoach van haar eigen zanginstituut Vocaal totaal in Merkelbeek. Het koor en de solisten van Vocaal totaal genieten grote bekendheid vanwege de kwalitatief hoogstaande uitvoeringen. Zowel de theaterproducties, de kamermuziekconcerten als de kerstconcerten zijn steeds druk bezocht. De laatste jaren is Annemie een veel gevraagde coach bij de verzorging van cursussen koorscholing en stemvorming bij koren en NLP opleidingen.

Voor meer informatie: www.vocaaltotaal.com 

 

Chris Manasuma - tenor

Chris ManusamaChris Manusama

Chris Manusama (1965) studeerde trombone bij Harrie Ries. Hij kreeg HaFA directielessen van Alex Schillings. Maar al snel ging zijn interesse steeds meer uit naar koormuziek. Hij volgde zanglessen bij Bart Kockelkoren en Marijke Eleveld terwijl Rien Rats hem de fijne kneepjes van de koordirectie bijbracht. Daarnaast nam hij deel aan diverse cursussen bij o.a. Eric Hermans en Ton Braas. 

Hij dirigeerde Gemengd Koor St. Jan, Abdissenbosch, waarmee hij de titel ‘Limburgs koor van het jaar’ behaalde, Gemengd Koor Landgraaf, Gemengd Koor Don Bosco/Landgraaf en was repetitor bij Vocaal Ensemble Musica Cantat/Landgraaf en Mannenensemble SLAVA/Brunssum. Vorig jaar vierde hij zijn 25-jarig dirigentenjubileum met zijn huidige koor, St. Antonius, de Vrank/Heerlen.

Chris kreeg zanglessen van de beroemde Evelyn Tubb en Michael Fields tijdens de jaarlijks terugkerende Vocale Workshop in Kerkrade/Maastricht, hetgeen meerdere malen resulteerde in een uitnodiging voor verschillende concerten in Engeland. Tevens is hij een graag geziene (gast)zanger bij diverse koren.

Daarnaast werkt hij op de administratie van Rolduc en is hij sinds jaar en dag een vertrouwd gezicht aan de receptie van Rolduc.

 

Raoul Reimersdal - bariton

Raoul ReimersdalRaoul Reimersdal

Raoul Reimersdal (1987) studeerde rechten aan de Universiteit van Maastricht en had oorspronkelijk de ambitie om een gerespecteerd advocaat of rechter te worden. Tot hij op 20-jarige leeftijd en halverwege zijn academische studie kennismaakte met klassieke zang. Dit veranderde zijn leven en hij besloot om na afronding van zijn rechtenstudie solozang te gaan studeren aan Conservatorium Maastricht.

De nu 26-jarige bariton studeert als Master bij Frans Kokkelmans en heeft inmiddels als solist meegewerkt aan verschillende opera’s, operettes en concerten: in The Gondeliers van Gilbert and Sullivan was hij Don Alhambra del Borlero, in Die Fledermaus van J. Strauss speelde hij Frank en in Hänsel und Gretel van Humperdinck nam hij de rol van Vater op zich. Ook zong hij in Die Zauberflöte, de Krönungsmesse, De Vespers en het Requiem van Mozart.

 

 

John Franck - pianist

John FranckJohn Franck

John Franck is geboren in 1945 te Schaesberg en volgde als kind pianolessen en later op Rolduc ook orgellessen. Aan het Conservatorium te Maastricht studeerde hij vervolgens Kerkorgel en Schoolmuziek.

Na zijn studie werkte hij als muziekdocent aan middelbare scholen in Sittard en Maastricht. Tevens was hij als docent orgel verbonden aan de muziekschool te Heerlen.

Momenteel is hij als vaste organist verbonden aan de kerk te Heksenberg en begeleidt hij als organist en pianist diverse solisten.

 

Leon Dijkstra - pianist, muzikaal advies

Leon DijkstraLeon Dijkstra

Leon Dijkstra studeerde Piano, Orkestdirectie en Theorie der muziek aan het conservatorium van Maastricht. Na zijn studie heeft hij zich als pianist en organist hoofdzakelijk toegelegd op het begeleiden van solisten en ensembles. Inmiddels werkt Leon als freelance pianist en organist samen met meer dan 30 solisten, koren en orkesten, van de jongste amateurs tot de gelauwerde professionals en in de meest uiteenlopende genres.

Momenteel is hij als vaste begeleider verbonden aan Mannenkoor Si-tard uit Sittard, het Koninklijk Roermonds Mannenkoor, het Meerssens Mannenkoor, Mannenkoor Borgharen en koor New Generation uit Merkelbeek. Hij is een veelgevraagde gastpianist bij koren door heel Limburg waaronder de koren Thorensis uit Thorn, het Vocaal ensemble Quint uit Tegelen en het Venray’s Mannenkoor. Daarnaast is hij als pianist en repetitor verbonden aan het zanginstituut Vocaal totaal uit Merkelbeek en het projectkoor Canto Limburg.

Als toetsenist begeleidt hij regelmatig musical- en theaterproducties, tevens werkt hij als repetitor, arrangeur en projectmatig als dirigent.

Naast pianist is Leon als muzikaal adviseur bij dit project betrokken.

Voor meer informatie: www.leondijkstra.nl

 

 

Hans van Dijk - musicoloog

Hans van DijkHans van Dijk

Hans van Dijk (*1945, Enschede) volgde een conservatoriumopleiding (clavecimbel, orgel, koor en orkestdirectie en schoolmuziek) in Enschede en Utrecht. Vervolgens studeerde hij Muziekwetenschap in Utrecht en Londen. Hij promoveerde in 1980 bij prof. dr. Marius Flothuis op een dissertatie over de componist Jan van Gilse en zijn rol in het kunstenaarsverzet 1941-1945.

Hij was achtereenvolgens werkzaam aan de conservatoria in Utrecht en Maastricht (docent muziek en cultuurgeschiedenis, theorie der muziek), de Kath. Universiteit Leuven en de Universiteit van Mount Holyoke, South Hadley, USA als lector, later als hoogleraar met als speciaal vakgebied de cultuurgeschiedenis in de periode 1890 - 1940. Sinds 2009 is hij met emeritaat en nu woonachtig in België.

Zijn reconstructie van Bach's 'Markuspassion' werd in 1976 onderscheiden met de 'Grand Prix' van de Amerikaanse Riemenschneider Foundation voor het beste muziekwetenschappelijke werkstuk in 1975. Hij publiceerde tot nu toe 18 boeken, waaronder 6 over de muziekgeschiedenis van Nederlands Limburg, en ca. 200 artikelen over diverse muzikale onderwerpen in het Nederlands en het Engels.

Verder is hij actief als uitvoerend musicus (clavecinist en organist) en als componist.

In zijn boek -Dr. Hans Van Dijk. Panorama van drie eeuwen muziek in Limburg. Leeuwarden/Maastricht, Eisma B.V., 1991(Maaslandse Monografieën , 50) - treft u op pp. 80-93 een hoofdstuk aan over de componist en musicus Bernard Antoine Pothast.

Het is Hans van Dijk geweest die tijdens het inventarisatieproject van het archief van het Derde Rolduc in de jaren 1993 en 1999 bij het Regionaal Historisch Centrum Limburg te Maastricht, het inventariseren en beschrijven van de Collectie B.A. Pothast voor zijn rekening heeft genomen. Het is bekend uit de dagboeken van Pothast dat hij 27.373 ¼ bladzijden muziek schreef. Als men dit afzet tegen de hoeveelheid die bewaard is gebleven in het RHCL, dan moet men zeker concluderen dat zeer veel van zijn werk als verloren moet worden beschouwd.

 

Math Dicker - organisator, manuscript

Math DickerMath Dicker 

Math Dicker werd in 1949 geboren te Maastricht. Hij was leerling van Rolduc van 1962 – 1965. Hij studeerde wiskunde aan de Universiteit te Nijmegen en filosofie aan de Universiteit te Leuven. Hij was werkzaam als docent bij de Hogeschool Zuyd en de Open Universiteit op het vakgebied Informatica. 

Hij is zeer geïnteresseerd in de historie van Rolduc, vooral het Rolduc van de negentiende eeuw. In september 2013 ontdekte hij het manuscript van Bernard Pothast dat een cadeau was voor Henri Hellebrekers als herinnering aan hun vriendschap.