Uitvoering van een herontdekt manuscript

Bernhard Antoine Pothast

Het manuscript

Bernard Pothast is een componist die van 1843 tot 1898 het muzikale leven bepaalde op de kostschool Rolduc. Hij onderhield met veel leerlingen tijdens en na hun studie persoonlijke contacten. Er is echter één leerling met wie hij een heel bijzondere band had: Henri Hellebrekers, geboren op 3 augustus 1861 te Rotterdam. Henri was 12 jaar toen hij in 1873 naar Rolduc kwam en 16 jaar toen hij er 1878 vertrok. Henri was zeer vroom en zong met een zeer mooie sopraanstem in het koor van Pothast. Pothast zag in deze jongen een toekomstig priester. Toen hij echter in juli 1878 na afronding van zijn studies definitief van Rolduc vertrok, verloor Pothast een leerling aan wie hij zeer gehecht was.

In de grote vakantie van hetzelfde jaar selecteerde Pothast uit zijn oeuvre een vijfentwintigtal liederen voorzien van een pianobegeleiding en liet deze mooi inbinden in een rode kaft en van goudopdruk voorzien. Deze bundel liederen droeg hij op aan Henri ter herinnering aan hun innige vriendschap en hij gaf hem deze bundel cadeau tijdens een bezoek aan zijn ouders in Rotterdam. Welnu het is precies dit manuscript dat bij een antiquariaat in Utrecht is teruggevonden. 

Het belang van het manuscript is enerzijds dat het grotendeels onbekend werk bevat; anderzijds is het bijzonder omdat we hier te maken hebben met een eigen keuze van liederen uit zijn werk uit de periode 1844 tot en met 1877.

 

 

Deel van het manuscript: Grab und Auferstehung, Maria MagdalenaDeel van het manuscript: Grab und Auferstehung, Maria Magdalena